Sok z brzozy i jego lecznicze właściwości, czyr brzozowy

Najbardziej popularny jest świeżo wyciśnięty sok z brzozy, ale właściwości lecznicze mają także liście i dojrzewające pączki. Organizm oczyścimy dzięki naparom z tego drzewa.

Sok z brzozy na kamienie nerkowe

Pączki oraz liście brzozy szczególnie korzystnie wpływają na zdrowie osób ze skłonnościami do kamieni nerkowych. Drzewo to od wieków było uznawane za głównego „czyściciela” toksyn w organizmie oraz jako specyfik zapobiegający powstawaniu piasku i kamieni w moczowodach i pęcherzu moczowym. Jego główną zaletą jest oczyszczanie organizmu ze złogów w przewodach moczowych. Pomaga w wydalaniu moczu.

Domowym sposobem:

Wystarczy 1-2 łyżki stołowe suszonych liści lub pączków zaparzyć w pół litrze wrzątku. Gotować 3 minuty, a następnie popijać.

Brzoza na przemianę materii i wzmocnienie

Kiedyś sok z brzozy otrzymywano wczesną wiosną, kiedy tylko natura budziła się do życia. Ma on działanie wzmacniające i uodparniające na wszelkie infekcje, szczególnie nasilające się na przedwiośniu. Sok można pozyskiwać samemu. Najlepszym czasem jest początek roku: koniec lutego, marzec i kwiecień. Szczególnie powinny się nim zainteresować osoby ze skłonnością do przeziębień, po przebytych przewlekłych chorobach, rekonwalescenci, a także seniorzy. Taki sok reguluje przemianę materii, wzmacnia, pobudza życiową energię.

Sok z brzozy pomaga przede wszystkim wydalić z organizmu niebezpieczne dla naszego organizmu jony sodu i chloru. Znajdziemy je głównie w konserwantach i środkach chemicznych polepszających smak potraw!

Brzoza – właściwości antyrakowe

Od lat w medycynie ludowej stosuje się brzozę jako lek przeciwnowotworowy. Głównie znaczenie ma czyr brzozowy, czyli spękania lub narośle jakie występują na brzozowej korze. Jest to grzyb koloru czarnego. Wprawdzie udowodniono tylko jego właściwości uodparniające organizm, wierzy się jednak, że ma także siłę antyrakową. Z przeprowadzonych badań wynika, że podawanie brzozowego czyru chorym nawet w zaawansowanym stadium rakowym polepsza ich nastrój! Nie udowodniono naukowo właściwości przeciwnowotworowych.

Sok z brzozy – właściwości

Specyfik z drzewa zawiera przede wszystkim:

  • kwas cytrynowy,

  • kwas jabłkowy,

  • wapń,

  • fosfor,

  • potas,

  • magnez,

  • żelazo,

  • witaminy z grupy B,

  • miedź,

  • związki żywiczne,

  • garbniki.

Ze względu na liczne sole mineralne, aminokwasy i unikalne pierwiastki sok z brzozy nie toleruje wysokich temperatur. Nie należy go podgrzewać, ani wystawiać na mocne działanie promieni słonecznych.

Na pniach, często powalonych drzew brzozowych pojawiają się grzyby (huba brzozowa lub huba modrzewiowa) o szaro-czarnym kolorze. Płyn z nich pozyskiwany jest rozcieńczany z wodą podawany chorym z nowotworami polepsza ich samopoczucie. Istnieją teorie, że jest w stanie złagodzić stadium nowotworowe, a nawet cofnąć chorobę. Niestety na to nie ma naukowych dowodów.

Kuracja sokiem z brzozy

Należy ją przeprowadzać w odstępach czasowych, stosować regularnie w ciągu kilkunastu dni. Najlepiej przez 2-3 tygodnie pić sok z brzozy 2-3 razy dziennie. Soku z brzozy nie trzeba wypijać dużo, wystarczy ćwiartka szklanki każdorazowo. Dla osób szczególnie osłabionych można zastosować podwójną dawkę i dziennie spożywać szklankę soku, najlepiej rozkładając picie na 3-4 razy w ciągu dnia.

Ze względu na bogactwo mineralne i witaminowe soku z brzozy nie należy łączyć z niektórymi substancjami. Szczególnie w czasie kuracji należy zrezygnować z:

  • czarnej herbaty,

  • kawy,

  • alkoholu,

  • szpinaku,

  • czekolady,

  • szczawiu.

Warto w czasie kuracji także ograniczyć ilość zjadanych wędlin!

Wymienione powyżej produkty zawierają w nadmiarze substancje, które mogą wchodzić w reakcje chemiczne i generować odkładanie toksyn w naszym organizmie lub po prostu działać niekorzystnie na ciało.

Sok z brzozy – skąd?

Taki sok nazywamy bzowiną lub oskołą. Najlepiej oczywiście pozyskiwać preparat samemu. Odpowiednim terminem jest wiosna. Drzewo powinno mieć co najmniej 10 lat. Gałęzie przeznaczone na sok powinny mieć grubość około 3-5 cm. Łatwo sprawdzimy czy brzoza nadaje się już na sok – nakłuwamy korę szpikulcem. Gdy pojawi się kropla to ewidentny znak, że to odpowiedni moment na ściągnięcie soku. Można ręczną wiertarką wykonać otwór na głębokość ok. 5 cm. Do niego wkładamy rurkę, a jej drugi koniec w pojemnik do gromadzenia soku. Preparat spływa powoli, ale po 2 dniach powinniśmy otrzymać około 3 litrów substancji. Miejsce po otworze zabijamy kołkiem, można także posmarować je pastą ogrodniczą do leczenia ran kory i pnia drzewa. Soku z brzozy nie filtrujemy. Przechowujemy go w lodówce do 4 dni. W tym czasie pijemy pół lub jedną szklankę w ciągu całego dnia. Dla polepszania smaku możemy dodać odrobinę miodu lub soku malinowego.

Sok z brzozy – przechowywanie

Preparat jest w stanie po ściągnięciu wytrzymać w lodówce do 4 dni. Aby jednak przedłużyć jego walory zdrowotne możemy dolać do soku odrobinę spirytusu. Taka nalewka zachowa na dłużej wartościowe składniki mineralne.

Brzoza na okłady

W chorobach skóry możemy stosować zewnętrzne przemywania i okłady z liści brzozy. Znane są właściwości wybielające np. piegi. Dobrym roślinnym lekiem są także pączki brzozy stosowane na rany i przy problemach skórnych.

Płukanka na włosy z brzozy

Na wzmocnienie i puszystość włosów dobrze jest stosować płukankę z liści brzozy. Szklankę ususzonych liści brzozowych zalewamy szklanką spirytusu i szklanką wody. Macerat trzymamy w ciemnym pomieszczeniu około 10 dni. Po tym czasie specyfik przecedzamy. Koniecznie powinniśmy go przelać do nieprzezroczystego naczynia. Preparat wcieramy we włosy po każdym myciu. Dzięki temu nadamy włosom blasku, objętości i energii.

źródło

—————————————–

Soki to za mało, by oczyścić organizm z toksemii(zakwaszenie organizmu zwane rakiem, białaczką, nadwagą, miażdżycą, i setkami innych “naukowych” chorób) potrzeba czegoś bardziej skutecznego. Metod jest bardzo wiele, ja osobiście używam trzech:

1. Eliminacja przyczyny: niezdrowej, mocno zakwaszającej żywności.

2. Eliminacja wchłaniania toksycznych substancji poprzez usunięcie złogów i setek,tysięcy nadżerek znajdujących się na ściankach całego układu pokarmowego poprzez używanie mikstury oczyszczającej (http://www.bioslone.pl/). Są to 3 składniki:

- 10 ml oleju, by zablokować trawienie i ochronić ścianki żołądka, dwunastnicy, itd (ukł. poarmowego); nadżerki jako wodniste nie zostają chronione(niemieszalność wody z olejem)
– 10 ml soku z cytryny, jako silna substancja rozpuszczająca wchodzi w reakcję ze złogami, patologicznym śluzem zalegającym na ściankach
– 10 ml soku z alocitu/ soku z pestek winogron; obie substancję mają wł. gojące; w kontakcie z nadżerkami następuję ich gojenie.

3. Eliminacja już istniejących zakwaszeń organizmu pijąc zjonizowaną wodę (pH wody mocno zasadowe). Idea jest banalna: Kwas+zasada=Sól+woda -> z trudno usuwalnego kwasu robimy łatwiej usuwalną sól, która bez problemu jest usuwana z moczem. Kwasów organizm nie usuwa(bo siałby spustoszenie po drodze), dlatego jest on odkładany w najmniej potrzebnych miejscach(choroby, nadwaga, itd.) lub neutralizowany kosztem pierwiastków zasadowych(wapn,fosfor, magnez, itd)- pękanie słabych kości, demineralizacja zębów, drgawki, skurcze, i wiele innych.

About these ads

One thought on “Sok z brzozy i jego lecznicze właściwości, czyr brzozowy

  1. Ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany najczęściej z
    brzozy.
    Ksylitol jest głównie przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą lub nie
    powinny (chorzy na cukrzycę), bądź nie chcą używać cukru. Praktycznie jedyny cukier dla
    cukrzyków, cukier dla diabetyków.
    Jest tak samo słodki jak zwykły cukier, jednakże zawiera 40% mniej kalorii. Jeśli optycznie
    porównać ksylitol z tradycyjnym cukrem nie zauważy się praktycznie różnicy, ale w działaniu są
    one swoimi przeciwieństwami. Przede wszystkim ksylitol nie fermentuje w przewodzie
    pokarmowym jak laktoza, sacharoza, fruktoza, glukoza. Tak jak cukier stosować go można w
    wysokich temperaturach.
    Ksylitol wytwarza w organizmie odczyn zasadowy, co oznacza, że wskazany jest przy:
    – przy infekcjach górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcja gardła, zatok) – działanie
    antybakteryjne,
    – suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),
    – przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,
    – chorobach dziąseł i próchnicy zębów, np. paradontozie,
    – zapaleniu ucha środkowego,
    – likwiduje niemiły zapach z ust,
    – przyjazny przy nadkwasocie żołądka, astmie i alergii,
    – stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli
    u chorych na mukowisdydozę.
    ZMNIEJSZA APETYT NA SŁODYCZE, DZIAŁA PRZECIWPRÓCHNICZO!!!
    Jak wcześniej już wspomniano ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia
    naturalnego pozyskiwany z brzozy. Jest on w rzeczywistości lustrzanym odbiciem cukru.
    W czasie gdy cukier sieje spustoszenie w naszym organizmie, ksylitol naprawia i goi,
    wzmacnia układ immunologiczny, broni przed degeneracyjnymi, chronicznymi
    chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się.
    Ksylitol jest cukrem pięciowęglowym, co oznacza, że zapobiega rozwojowi bakterii i ma
    własności bakteriobójcze. Podczas gdy cukier tworzy kwasy, ksylitol ma charakter zasadowy.
    Wszystkie formy cukru, w tym sorbitol, popularny alternatywny słodzik, są cukrami
    sześciowęglowymi, wzmacniającymi niebezpieczne grzyby i bakterie.
    Zatwierdzony w 1963 roku przez FDA (amerykański Urząd ds. Żywności i Leków) ksylitol nie
    posiada żadnych znanych właściwości toksycznych
    . Jedynym dyskomfortem, jaki może być odczuwalny początkowo przez niektóre wrażliwe osoby
    przy spożywaniu jego większych ilości, jest łagodna biegunka lub lekkie kurcze.
    Ponieważ ksylitol jest codziennie wytwarzany przez organizm lub enzymy powodujące jego
    rozkład, wszelkie niedomogi ustępują najczęściej po kilku dniach, po przystosowaniu się
    organizmu do otrzymywania większych jego dawek.
    Jak wcześniej już wspomniano ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia
    naturalnego pozyskiwany z brzozy. Jest on w rzeczywistości lustrzanym odbiciem cukru.
    W czasie gdy cukier sieje spustoszenie w naszym organizmie, ksylitol naprawia i goi,
    wzmacnia układ immunologiczny, broni przed degeneracyjnymi, chronicznymi
    chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się.
    Ksylitol jest cukrem pięciowęglowym, co oznacza, że zapobiega rozwojowi bakterii i ma
    własności bakteriobójcze. Podczas gdy cukier tworzy kwasy, ksylitol ma charakter zasadowy.
    Wszystkie formy cukru, w tym sorbitol, popularny alternatywny słodzik, są cukrami
    sześciowęglowymi, wzmacniającymi niebezpieczne grzyby i bakterie.
    Zatwierdzony w 1963 roku przez FDA (amerykański Urząd ds. Żywności i Leków) ksylitol nie
    posiada żadnych znanych właściwości toksycznych.
    Jedynym dyskomfortem, jaki może być odczuwalny początkowo przez niektóre wrażliwe osoby
    przy spożywaniu jego większych ilości, jest łagodna biegunka lub lekkie kurcze.
    Ponieważ ksylitol jest codziennie wytwarzany przez organizm lub enzymy powodujące jego
    rozkład, wszelkie niedomogi ustępują najczęściej po kilku dniach, po przystosowaniu się
    organizmu do otrzymywania większych jego dawek.
    Ksylitol ma o 40 procent mniej kalorii i o 75 procent mniej węglowodanów niż tradycyjny
    cukier. Jest absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w
    wydzielaniu insuliny. Około 30 procent spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowane przez
    wątrobę, a pozostała część w przewodzie pokarmowym, gdzie rozkładany jest przez bakterie
    żołądkowe na krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe.
    Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier i nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku. Jest on
    dostępny w wielu postaciach. W formie krystalicznej może być stosowany w potrawach
    gotowanych i pieczonych lub też być stosowany jako słodzik do napojów. Stosowany jest
    również w dropsach, gumach do żucia i w aerozolach do nosa.
    Ogromna konsumpcja cukru zdegenerowała kulturę Zachodu, rzucając ją w otchłań coraz
    większej liczby chorób, a wiele z nich doprowadza system ochronny do ogromnych napięć.
    Wreszcie znajdujemy odpowiedź na nasze poszukiwania czegoś prawdziwie zdrowego, a co
    jednocześnie jest w stanie zadowolić nasze pragnienie słodyczy.
    Ponad 1500 badań naukowych dowiodło, że im więcej spożywa się ksylitolu, tym bardziej
    jest się w stanie wyeliminować łaknienie cukru, ograniczyć poziom insuliny w organizmie
    i zalkalizować go. Ksylitol to ogromna pomoc ku dobremu zdrowiu i długiemu życiu.
    http://www.planetazdrowie.pl

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s