Soki owocowe,soki warzywne.

SOK WINOGRONOWY
Zawiera takie witaminy jak A, B, C, D, E, PP bogaty jest również w składniki mineralne: potas, wapń, żelazo, mangan, fosfor, magnez, cynk, miedź, bor. W swoim składzie posiada również kwasy Takie jak: mrówkowy, cytrynowy, jabłkowy i winowy.
Właściwości soku winogronowego:
- Wzmacnia organizm,
- Posiada właściwości przeczyszczające, bakteriobójcze, napotne, moczopędne,
- Obniża cholesterol,
- Obniża ciśnienie krwi,
- Korzystnie wpływają na cerę,
- Nawadnia organizm,
- Pobudzają pracę wątroby,
- Poprawia pamięć,
- Oczyszcza krew,
SOK POMARAŃCZOWY
Posiada w swoim składzie witaminy A, B, C, E, PP, zawiera następujące składniki mineralne: wapń, błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, cynk, żelazo zawiera również kwas foliowy, błonnik i pektyny.
Właściwości soku pomarańczowego:
- Zapobiega chorobom serca,
- Poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych,
- Zapobiega formowaniu się komórek nowotworowych,
- Chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
- Obniża zły cholesterol,
- Obniża gorączkę,
- Zapobiega zaparciom,
- Przeciwdziała wchłanianiu toksyn,
- Działa bakteriobójczo i antywirusowo.
SOK JABŁKOWY
Są bogate w witaminę B, C, błonnik, potas, magnez, wapń, żelazo, kwas foliowy, cynk,
Właściwości soku jabłkowego:
- Obniża poziom cholesterolu,
- Pomaga w usuwaniu toksyn i metali z organizmu,
- Zmniejsza ryzyko udaru, nowotworu płuc, prostaty,
- Wspomaga trawienie,
- Zapobiega zaparciom,
- Przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry,
- Działa moczopędnie,
- Wzmacnia układ nerwowy,
- Posiada właściwości odchudzające,
- Wspomaga odporność organizmu,
SOK CYTRYNOWY
Posiadają najwięcej witaminy C w śród owoców cytrusowych. Zawierają  witaminy z grupy A, B1, B2, B3, B6, E, błonnik, kwas foliowy, wapń, potas, miedź, żelazo, jod, sód.
Właściwości soku cytrynowego:
- Oczyszcza organizm z soli i śluzu,
- Obniża cholesterol i ciśnienie krwi,
- Posiada właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antybakteryjne,
- Opóźnia procesy starzenia skóry,
- Wzmacnia odporność organizmu,
- Działa wzmacniająco na wątrobę i trzustkę,
- Zmniejsza powstawanie żylaków i pękających naczynek,
Sami widzicie, że picie soków owocowych to samo zdrowie. Regularne ich stosowanie uchroni Was przed różnego rodzajami chorobami i zapewni Wam zdrowie i piękny, młody wygląd. Pamiętajcie, że soki najlepiej pić od razu po przygotowaniu.
Kilka słów zanim zaczniesz pić soczki:
  • Soki warzywne powinno się pić małymi łyczkami, mieszając je w ustach ze śliną,
  • Należy je przyjmować minimum 30 minut przed posiłkiem,
  • Minimalna ilość soku wypijana w ciągu dnia to 0,5 litra,
  • Najlepiej wypijać sok zaraz po wyciśnięciu.
SOK POMIDOROWY
Jest bogaty w żelazo, potas, magnez, fosfor, sód, wapń, miedź, cynk, mangan, kobalt, fluor, chlor, karoten, witaminy A, B1, B2, B6, C, D, E, K, PP. Zawiera kwasy takie jak: foliowy, szczawiowy, pantotenowy.
Właściwości picia soku pomidorowego:
- Poprawia pracę serca,
- Hamuje procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach,
- Poprawia przemianę materii,
- Posiada właściwości antynowotworowe, dzięki zawartości likopenu,
- Chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych,
- Wzmacnia nerw wzrokowy,
- Chroni przed przedwczesnym starzeniem się,
- Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
- Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu i mięśni,
- Obniża zawartość cholesterolu we krwi,
- Wzmacnia system odpornościowy.
SOK MARHEWKOWY
Zawiera między innymi  takie witaminy jak: A, B1,B2, B3, B6, B12, C, PP, E, K, kwas foliowy.
Właściwości picia soku z marchwi:
- Poprawia stan i  koloryt skóry,
- Wzmacnia odporność organizmu,
- Poprawia strukturę włosów, zębów, paznokci,
- Pozytywnie wpływa na wzrok,
- Likwiduje wrzody dwunastnicy i żołądka,
- Obniża ciśnienie krwi,
- Poprawia wydolność fizyczną,
- Oczyszcza organizm z toksyn.
SOK Z BURAKA
Ten sok to skarbnica witamin. Buraki zawierają między innymi potas, wapń, żelazo, magnez, kobalt, witaminy A, C, B1, kwas foliowy.
Właściwości picia soku z buraków:
- Wstrzymuje następowanie menstruacji,
- Likwiduje choroby układu pokarmowego, krążenia,
- Wzmacnia odporność,
- Leczy zaparcia i wzdęcia,
- Leczy anemię,
- Rozpuszcza kamienie w wątrobie i w nerkach.
Sok z buraków należy pic 2-3 godziny po przyrządzeniu
SOK Z SELERA
To warzywo o właściwościach zdrowotnych. Zawiera takie witaminy jak: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP.
Właściwości picia soku z selera:
- Działa moczopędnie,
- Przedłuża młodość,
- Oczyszcza krew,
- Poprawia przemianę materii,
- Działa przeciwbólowo,
- Poprawia wygląd cery i włosów,
- Działa korzystnie na pracę nerek i woreczka żółciowego,
- Działa uspokajająco,
- Poprawia trawienie,
- Zapobiega zaparciom.
SOK Z DYNI
Zawiera on witaminę A, B, B1, B2, C, E, PP, składniki mineralne takie jak miedź, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, zawiera również błonnik
Właściwości picia soku z dyni:
- Działa przeciwgorączkowo,
- Posiada właściwości moczopędne,
- Reguluje gospodarkę wodną,
- Wzmacnia wątrobę,
- Działa uspokajająco na układ nerwowy,
- Wypłukuje z organizmu zbędne produkty przemiany materii,
- Działa odchudzająco.
/źródło:odrobinkazdrowia.pl/
About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s