Miechunka

MIECHUNKA JADALNA, zwana inaczej miechunką peruwiańską, peruwiańską wiśnią lub złotą jagodą to pochodząca z Ameryki Południowej to rosnący na małych krzakach owoc pochodzący z rodziny psiankowatych.

W smaku przypomina połączenie pomidora i pomarańczę, lub gorzki agrest. Aktualnie uprawiana jest głównie w Kolumbii, skąd przez większość roku sprowadzana jest do Europy oraz innych części świata. Małe, pomarańczowe jagody zamknięte w podobnej do papieru delikatnej łupince. Ozdobny gatunek miechunki rośnie również w polskich ogródkach, ozdabiając je ciemno pomarańczowymi rozdętymi kwiatami.

Miechunkę można spokojnie jeść na surowo, po pozbyciu się łupinki i umyciu owocu. Drobne białe pestki, które występują w pomarańczowym miąższu są również jadalne. Jeśli jednak zaopatrzycie się w większy zapas tego owocu możecie wykorzystać ją do przygotowania nalewki, deseru lub apetycznej dekoracji do tortu. Moim zdaniem dzięki ciekawemu smakowi również ciekawie komponowałaby się z kurczakiem czy warzywną sałatką.

Peruwiańska wiśnia, jak wiele innych owoców posiada również szereg pozytywnych właściwości zdrowotnych. Są świetnym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz fosforu. Ich pestki posiadają bardzo delikatne właściwości oczyszczające – dlatego też spożywanie miechunki jest zalecane osobom mającym problemy z układem wydalniczym. Do tego spożywanie owocu miechunki ogólnie poprawia kondycję układu krwionośnego. 100g owocu zawiera jedynie 53 kcal.

/źródło:odkuchni.pl/

Miechunka – czy znana w Polsce i lecznicza?

Gdy tak sobie podróżuję po Europie, w dobrych restauracjach często spotykam na talerzu jako dodatek owoc miechunki, mały, lśniący, pomarańczowy lub pomarańczowo-czerwony koralik o słodko-gorzkim smaku. Polubiłem te owoce już za dziecka. Pamiętam jak w Krośnie w ogródkach dość często ludzie sadzili miechunkę jako roślinę ozdobną i nikomu by nie przyszło do głowy rozerwać barwną i zdobniczą błonkę otaczającą jagodę, a następnie zjeść owoc. Niektórzy ludzie wręcz mnie straszyli, że to trujące i umrę. Jagoda spoczywa wewnątrz swoistego rodzaju abażuru, jak żarówka. Cóż to takiego? Jest to wyjątkowo silnie powiększony i rozdęty kielich, barwnie nabiegły. Miechunka rośnie też dziko w górach, przy lasach i zaroślach krzaczastych. Czasem jest też wskaźnikiem istnienia w danym miejscu domostw ludzkich, po których pozostały zdziczałe rośliny uprawne. Lubi gleby wapienne.

Miechunka należy do rodziny psiankowatych – Solanaceae.
Owoc miechunki - Alkekengi Fructus (dawniej Baccae Halicacabi seu Solani vesicari) zbierany jest w czasie dojrzewania lub po dojrzeniu. Gdy nie jest w pełni dojrzały zawiera więcej glikozydu gorzkiego fisaliny i jest mniej słodki. Owoc należy zbierać wraz z barwnym i rozdętym kielichem i po rozerwaniu suszyć w temperaturze do 50 stopni. Surowiec jest bogaty w śluzy, glikozyd sterydowy fizalinę (physalin C14H16O5; wyizolowany w 1852 roku) i neofizalina (neophysalin), pektyny, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas askorbinowy, karoten, zeaksantyna, flawonoidy (luteolina), antocyjany, garbniki (do 11%). W II połowie XX wieku wykazano, że frakcja fizalinowa złożona jest z wielu związków sterydowych o budowie13,14-seco-16,24-cykloergostanowej (np. fizalina A, B, D, G, F, H, I, L, N), ustalono ich wzory strukturalne. Stwierdzono również właściwości cytotoksyczne, hipoglikemiczne, przeciwzapalne i immunotropowe niektórych fizalin, np. B i F.
Owoce można spożywać na surowo lub po przetworzeniu. Polecam marmoladkę i owoce w miodzie lub syropie.

Wodne wyciągi z miechunki wzmagają wydzielanie moczu i wydalanie wraz z nim wielu zbędnych i szkodliwych metabolitów, np. mocznika, kwasu moczowego, dzięki czemu działają przeciwartretycznie i odtruwająco. Ponadto saponiny i flawonoidy zawarte w surowcu mają właściwości przeciwzapalne. Napary zmniejszają obrzęki. Regulują przemianę materii. Powinny być stosowane w leczeniu przewlekłych chorób stawów, skóry, otyłości, kamicy moczowej, w kuracjach odtruwających. Owoc miechunki jest zamieszczony w farmakopei francuskiej – Ph. Gallica VI.

Zalecane jest doustne zażywanie wodnych i wodno-alkoholowych (1:5, na 40% etanolu lub winie) wyciągów z owoców miechunki.

Napar – Infusum Alkekengi: 5 g surowca zalać 200-220 ml wrzącej wody, odstawić na 30-40 minut, przecedzić. Pić 4 razy dziennie po 100 ml.

Nalewkę – Tinctura Alkekengi sporządzać na alkoholach niskoprocentowych. 100 g rozdrobnionego suchego lub świeżego surowca zalać ciepłym alkoholem – 0,5 l (wódką, winem), odstawić na kilkanaście dni, przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po 10 ml (nalewka na wódce) lub 15 ml (nalewka na winie).

Z ziela wraz z rozdętymi kielichami i owocu polecam także do przygotowania naparu do okładów i przemywania skóry i włosów. Napar z 1 łyżki na 1 szklanki wody wrzącej działa przeciwzapalnie, odżywczo, antyseptycznie, wybielająco i regenerująco. Leczy wiele wyprysków, ropnie, trądzik, wspomaga leczenie łuszczycy i tocznia. Wzmacnia włosy, leczy łupież. Włosom nadaje połysk i puszystość. Skóra staje się delikatna, jaśniejsza, pozbawiona wągrów i rozszerzonych porów.

/źródło:rozanski.li/

Kolejny owoc o wdzięcznym, dekoracyjnym wyglądzie, czyli physalis, czy jak wolicie miechunka. Owoc, który na pewno często widujecie jako dekorację ciast czy deserów, ale jest też, jak najbardziej jadalny i mi osobiście bardziej przypadł do gustu niż inny ładny owoc egzotyczny – karambola.

Znacie miechunkę? lubicie? Zobaczcie jak kupować ten owoc i do czego wykorzystać go w kuchni poza dekoracją.

Physalis to owoc z rodziny pomidorowatych inna jego nazwa to miechunka lub peruwiańska wiśnia. Jest wielkości malutkiej wisienki w odcieniu pomarańczowy, zamknięty w kieszonkę z płatków. Chciałoby się powiedzieć w listki, ale to co wokół malutkiej kuleczki to obeschnięty kwiatostan.

Physalis jest szalenie dekoracyjny, z wyglądu przypomina małe koktajlowe, pomarańczowe pomidorki albo właśnie wisienkę.

Jak kupować miechunkę

Physalis czyli miechunkę można kupić w sklepach najczęściej sprzedawana jest zapakowana w koszyczki. To dość delikatny owoce (ze względu na swój kwiatostan). Owoce są lekkie i niewielkie. Kupując wybierajcie te, które są pomarańczowe, żółte i zielone będą niedojrzałe a lekko brązowe są zazwyczaj przejrzałe. Również kwiatostan niech będzie nieuszkodzony, szczególnie jeśli chcecie aby owoc pełnił rolę dekoracyjną.

Jak jadać physalis

Physalis można jadać na surowo, oczywiście tą kuleczkę pomarańczową, płatki/listki te suche są dekoracyjne i nie do jedzenia. Owoc nadaje się do dekoracji, świetnie sprawdzi się z ciastami czekoladowymi i deserami na zimno. Ale to nie wszystko. Jeśli macie więcej physalis to możecie też wykorzystać ją do przetworów, zarówno na słodko, jak i wytrawnie (wszelkie chutney‚e).

Dobrze smakuje w różnych sałatkach czy sosach.

Owoce można ususzyć i jadać w takiej postaci, jak rodzynki, można też po ususzeniu wyłuskać malutkie pestki i posadzić wiosną dokładnie tak samo jak pomidory (marzec/kwiecień), by latem cieszyć się malutkimi owocami na krzaku.

Jak smakuje miechunka

Physalis jest kwaskowaty, na pewno nie smakuje jak pomidor, po przekrojeniu w środku zobaczycie malutkie pesteczki, są w pełni jadalne, gdyby nie to to środek miałby podobny do czereśni czy właśnie malutkie pomidorka. Smak kwaskowaty, soczysty, przypomina minimalnie agrest, kiwi a może i trochę ananasa.

A jak Waszym zdaniem smakuje ten owoc? Jedliście? Znacie?

/źródło:kotlet.tv/

Physalis

2 thoughts on “Miechunka

  1. Uprawiam to od lat na swojej działce. Nasiona można kupić w sklepach ogrodniczych pod nazwą “rodzynek brazylijski”. Nasiona powinno się zjadać dobrze dojrzałe (mocno pomarańczowy kolor owocnika, szaro brązowa osłonka, ażurowa, prawie przeźroczysta). Są pyszne w cieście, każdemu ciastu nadają niepowtarzalny smak i zapach, mnie najlepiej smakują w zwykłym drożdżowym. Do ciasta potrzeba minimum połowę szklanki owoców, lepiej oczywiście gdy jest ich więcej, tak gdzieś ponad szklankę. Aby okresowo taką ilość zebrać w ogrodzie potrzebnych jest ok 6-7 sadzonek. Sadzonki przygotowuje się tak jak pomidory czy paprykę i w tym samym czasie (potrzebne pikowanie). Często jednak z uprawianych w ogrodzie roślin owoce same trafiają do ziemi. Następnego roku późną wiosną, w miejscu zagrzebanego w ziemi owocu wyrasta kilka lub kilkanaście sadzonek, które można pikować gdy trochę podrosną, pozostawiając jedną w miejscu kiełkowania. Można te rośliny uprawić w dużych donicach lub skrzynkach na tarasach i balkonach lecz nie są one zbyt dekoracyjne. Bardziej dekoracyjna jest nasza rodzima miechunka ale nie jest ona tak smaczna jak rodzynek brazylijski.

  2. Przepraszam, zrobiłem błąd pisząc komentarz. Nie powinno się oczywiście zjadać dojrzałych nasion tylko dojrzałe owoce

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s