… o listku laurowym …

Wawrzyn szlachetny, czyli laur (Laurus nobilis), to nawet stuletnie drzewo lub krzew należący do rodziny wawrzynowatych. Pochodzi z terenów śródziemnomorskich. Uprawiano go już w starożytnym Rzymie i Grecji. Wierzono wówczas, że wawrzyn, jako boskie drzewko poświęcone bogu Apollinowi, uchroni domostwa przed piorunami, a wieńcami z liści laurowych dekorowano skronie poetów, bohaterów i zwycięzców olimpijskich. Obecnie wawrzyn jest uprawiany na południu Europy, w Afryce, Ameryce Północnej i Południowej. Liście tej rośliny od wieków wykorzystywane są w kuchniach całego świata jako przyprawa do potraw. Owoce i liście są surowcem, z którego powstają liczne leki i kosmetyki, a napary z liści laurowych mają niezwykłe właściwości lecznicze.

Charakterystyka rośliny

Wawrzyn to wiecznie zielone drzewa lub krzewy o podłużnych, lancetowatych liściach osiągające wysokość 10 m. Lekko faliste liście mają szerokość 3 cm, a długość 10 cm. Małe, jasnożółte kwiaty są zebrane po kilka na gałązkach w miejscach gdzie wyrastają liście. Kwitną w marcu i kwietniu.

Substancje lecznicze

Surowcem zielarskim są owoce i liście wawrzynu, które zawierają: olejki eteryczne, garbniki, gorycze.

Działanie lecznicze

Napary z liści wawrzynu poprawiają krążenie krwi, działają żółciopędnie, chronią wątrobę, wspomagają układ nerwowy. Pomagają przyswoić niezbędne do życia składniki pokarmowe, zapobiegają rozmnażaniu się bakterii i grzybów chorobotwórczych. Olejek laurowy lub napar dodany do kąpieli działa odprężająco i pobudzająco, jednocześnie poprawia ukrwienie skóry, odkaża i nadaje jej odpowiedni koloryt.

W przemyśle farmaceutycznym z liści laurowych produkuje się maści i esencje, które mają zastosowanie w bólach reumatycznych i niektórych chorobach skóry. Dodawane są też do medykamentów na kaszel.

Kuracja oczyszczająca

Odpowiednia kuracja z zastosowaniem liści laurowych pomaga usunąć toksyny z organizmu. Napar z liści laurowych ma jeszcze jedną, niewątpliwie wspaniałą zaletę. Otóż odpowiednio sporządzonym naparem można oczyścić organizm z toksyn. Właściwości liści powodują, że zwiększa się wydalanie moczu i potu, a wraz z nimi niepotrzebne, szkodliwe związki. Codziennie zatruwamy się toksycznymi substancjami z przetworzonej żywności, zanieczyszczonym powietrzem i wodą nie najlepszej jakości. Nagromadzone toksyny powodują, że odczuwamy ciągłe zmęczenie, brak koncentracji, bóle stawów i mięśni, na dodatek pojawiają się problemy ze skórą.
Warto wówczas zastosować następującą kurację:
rozdrobnić 5 g liści laurowych, zalać 1 1/2 szklanki wrzątku. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Pozostawić pod przykryciem przez co najmniej 5 godzin, przecedzić i pić małymi porcjami w ciągu dnia. I tak przez kolejne 3 dni. Kurację można powtórzyć po tygodniu. Stosować aż do uzyskania poprawy samopoczucia. W czasie kuracji najlepiej zrezygnować z produktów zawierających białko (mięso, przetwory mleczne, jaja), natomiast spożywać więcej warzyw i owoców.

Liść laurowy w kuchni

Liście laurowe są znane od dawna jako przyprawa kuchenna. Stosuje się je dla wzbogacenia smaku potrawy, ale też, jak wspomniano powyżej, liście pomagają w wielu problemach zdrowotnych. Ich charakterystyczny gorzkawy i ostry smak, nadaje potrawie ciekawej, lekko korzennej nuty. Ale należy używać ich raczej w małych ilościach i po ugotowaniu usunąć z potrawy. Pozostawiony liść np. w zupie, czyni ją gorzkawą i niezbyt smaczną.

Liść laurowy dodajemy przede wszystkim do zup, takich jak: fasolowa, grochowa, kapuśniak, żurek, flaki, krupnik. Używamy do peklowania wszelkich mięs, marynowania grzybów, warzyw, ryb. Dodajemy do bigosu, sosów, gulaszy, pieczeni z: wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny.
Sproszkowane liście wawrzynu wchodzą w skład znanej przyprawy francuskiej „bouquet garni” i hinduskiej „garam masala”.

Uwaga! W dużych ilościach wawrzyn ma właściwości toksyczne, a dym z liści działa lekko halucynogennie.

Jak stosować

Napar z liści laurowych

2 łyżki pokruszonych liści zalać 1 szklanka wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem na pół godziny.
Przecedzić i pić 3 razy dziennie po pół szklanki na poprawienie trawienia, krążenia krwi i innych przypadłości. Taki napar można wcierać w skórę głowy, aby wzmocnić cebulki włosowe, oraz dodawać do kąpieli.

Łosoś w ziołach

4 filety z łososia
cytryna
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka tymianku, rozmarynu i pieprzu
2 liście laurowe
olej lub oliwa z oliwek
sól

Filety posolić i pokropić lekko cytryną. W małym naczyniu przygotować zalewę: rozdrobnione ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz, tymianek i rozmaryn zalać oliwą lub olejem, skropić sokiem z cytryny. Filety zamoczyć w zalewie na godzinę, następnie oczyścić z przypraw. Lekko podsmażyć na patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Na wierzch polać pozostałą zalewą z ziołami i ułożyć 2 liście laurowe. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut.

/źródło:poradnikzielarski.pl/

Liść laurowy, bobkowe ziele, bakałarz, bakalaureat czy laureat to potoczne nazwa wawrzynu szlachetnego, który głównie kojarzy się nam z rosołem, czy bigosem. A wawrzyn, to przecież także wieniec laurowy, symbol i nagroda zwycięstwa w równej walce, jak również antidotum zabezpieczające budynek przed piorunami, a ludzi przed chorobami i czarami.

K i e d y   s i ę g a ć   p o   l i ś c i e   w a w r z y n u ?

Liść laurowy ma swoje zastosowanie nie tylko wśród garów, ale także w ziołolecznictwie oraz domowej kosmetyce. Warto pomyśleć o nim przy zaburzeniach ukrwienia, kaszlu, schorzeniach skóry, domowym leczeniu ran, przy chorobach reumatycznych. Tonik z liści laurowych sprawdza się przy gojeniu ran potrądzikowych, a kąpiel z jego dodatkiem pobudzi i odpręży

L i ś ć    l a u r o w y   w   s ł u ż b i e   z  d r o w i u 

Oczyszczający napar

(oczyszczanie kości i stawów z toksyn przy bólach reumatycznych)
Weź 5g liści laurowych, dokładnie pokrusz, wrzuć do 300 ml wrzątku i gotuj przez 5 min. Przygotowany wywar wraz z gotowanymi liśćmi przelej do termosu, zakręć i odstaw na 5 godzin, aby dokładnie naciągnął. po upływie czasu odcedź, przelej do szklanej butelki i pij małymi łykami co 20 minut przez 12 godzin. Zużyj cały napar. Przez następne dwa dni postępuj według schematu. Powtórz kuracje po upływie 7 dni.
WAŻNE! pod żadnym pozorem nie wypijamy całego wywaru, bo to może  spowodować krwotok. W trakcie kuracji nie jedz produktów białkowych, w tym  mięsa, jaj oraz mleka i jego przetworów. 
Nie przejmuj się jak mocz zacznie zmieniać kolor od barwy zielonej do jasnoczerwonej, to normalny objaw i świadczy o wypłukiwaniu piasku i soli z organizmu. Podczas kuracji w miarę wydalania piasku i soli z organizmu mocz będzie zmieniał kolorystykę od barwy zielonej do jasnoczerwonej. To całkowicie normalne Przygotuj się, że podczas kuracji i kilka dni po niej stawy będą boleć bardziej. To także normalna reakcja świadcząca o jej pomyślnym przebiegu. 

Okład z liści laurowych przy skaleczeniach
(działa przeciwzapalnie)
Namocz kilka liści laurowych w ciepłej wodzie, po czym przyłóż do rany i zabandażuj. Okład pozostaw na 3 godziny, po czym zmień na nowy.

Herbata z imbirem
(działa rozgrzewająco, idealna przy przeziębieniu, przygotowana zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian)
Czarną herbatę zalej wrzątkiem, dodaj liść laurowy, goździk oraz imbir w plasterku. Poczekaj aż się zaparzy i wypij. Zachowaj kolejność dodawania składników, gdyż jest ona ważna)
Ze względu na intensywny smak imbiru, nie powinny go stosować kobiety w ciąży, mamy karmiące oraz osoby chore na choroby układu pokarmowego (np. wrzody).

Nalewka wawrzynowa
(ma właściwości przeciwgnilne, bakteriobójcze i bakteriostatyczne, działa na zaburzenia trawienia, łagodzi wzdęcia, działa na bóle reumatyczna i artretyzm)
5 g suszonych liści laurowych
1 l wódki czystej 50%
20 g cukru
5g liści włóż do szklanego słoika, zalej litrem wódki i dosyp 20g cukru. Słoik zamknij, ustaw w ciepłym i widnym miejscu i wstrząsaj co dziennie, aby cukier się dobrze rozpuścił. Po miesiącu przecedź i przefiltruj nalewkę, przelej do butelek i pozostaw w ciemnym, chłodnym miejscu minimum przez 8 miesiącu.
W przypadku bóli reumatycznych, czy artretyzmie nacieraj nalewką bolące miejsca, rad, dwa razy dziennie. Przy problemach z układem trawiennym wypijaj kieliszek przed posiłkiem.
Olejek laurowy
(uśmierzający ból, rozgrzewa)
Rozetrzyj w 30g liści laurowych zalej się 200 g oleju lnianego lub słonecznikowego i pozostaw w ciepłym miejscu na ok 10 dni. Po upływie czasu odcedź i dobrze wyciśnij liście. Przy bólach reumatycznych nacieraj bolące miejsca, przy przeziębieniu natrzyj przed snem stopy, dłonie i klatkę piersiową. Nie smaruj olejem laurowym dzieci, może byc dla nich zbyt silny i wywołać uczulenie.

L i ś ć   l a u r o w y   w   s ł u ż b ie    
u r o d y

Tonik laurowy

(delikatnie wysusza skórę i przyśpiesza gojenie się ranek potrądzikowych, przy cerze wrażliwej używaj punktowo, przy mieszanej i tłustej na całej twarzy)
3 listki laurowe zalej szklanką wrzątku. Gdy napar wystygnie należy przecedź go do szklanej butelki  i przechowuj w lodówce. Domowy tonik nadaje się do użytku przez maksimum 3 dni, a potem najlepiej zrobić nowy.

Kąpiel laurowa
(rozgrzewa, uspokaja)
Weź 5g liści laurowych, wrzuć do 300 ml wrzątku i gotuj przez 5 min. Następnie odcedź i wlej do kapieli.

/źródło:domowyzielnik.blogspot.com/

/przygotowała: nika_blue/

 

 

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s