… miód z mleczu,czyli mniszka lekarskiego zbawienne działanie …

Miodek majowy, wywodzący się z tradycji śląskiej, przypomina w smaku miód pszczeli. Nie płuczę kwiatów, bo wtedy pozbyłabym się cennego pyłku. Zostawiam tylko na jakiś czas (najlepiej na białym płótnie lub gazecie) by wszelkie insekty zdążyły opuścić piękne, żółte kwiatki. Syrop ma właściwości oczyszczające, szczególnie dotyczy to wątroby i woreczka żółciowego. Przypisuje się mu także działanie przeciwkaszlowe. Zawiera  interferon, który powoduje wzrost odporności. Jednakże osoby mające problemy z nadkwaśnością i wrzodami żołądka, powinny poradzić się lekarza lub zrezygnować z kuracji mniszkiem…
Produkty:

  •  700 główek kwiatów mniszka lekarskiego
  •  1 litr wody
  •  3 cytryny
  •  2 kg cukru

Kwiaty rozłóż na białym materiale i poczekaj aż wyjdą z nich robaczki. Potem wrzuć je do garnka, zalej wodą i dorzuć cytrynę pokrojoną w plastry (ze skórką). Zagotuj pod przykryciem przez 15-20 min. Zostaw na 24 godziny pod przykryciem. Następnego dnia odcedź przez gazę lub na sicie.Kwiatki i cytrynę wyrzuć a do wywaru dodaj cukier i gotuj przez ok. 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodaj sok z 2 cytryn - zapobiegnie to stwardnieniu “miodu” i nada rześki smaku. Przelej do małych słoiczków. Nie trzeba pasteryzować.
Majowy miodek jest doskonały na łyżeczce jeśli boli gardło i odczuwa się w nim drapanie. Nie zapomnij łyknąć go przy przeziębieniu.  My zaś uwielbiamy go na świeżym chlebie…

 

/autor:Magda

źródło:magdatestuje.blogspot.pl/

/przygotowała: nika_blue/

 

 

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s