… oczar wirginijski … wykorzystanie w kosmetyce …

Oczar wirginijski (Hamamelis virginiana) należy do rodziny Oczarowatych (Hamamelidaceae). W stanie naturalnym rośnie we wschodnich stanach USA i Kanadzie. W Polsce można go spotkać w parkach i ogrodach. Jest to krzew lub drzewko charakteryzujące się lśniącymi żółtymi kwiatami, które pojawiają się na nim późną jesienią lub w zimie, ożywiając nagie, bezlistne gałęzie.

Surowcem leczniczym i kosmetycznym są kora i liście. Oczar wirginijski zawiera w sobie mnóstwo surowców zwanych garbnikami,które to mają działanie ściągające,np garbniki znajdziemy tez w liściach czarnej herbaty. Najwięcej ich znajduje się w liściach i nieco mniej w korze oczaru.Właściwości lecznicze oczaru znane były już plemionom indiańskim zamieszkującym tereny północno-wschodniej Ameryki Północnej. Roślinę tą otaczano kultem,właśnie za jego działanie ściągające.Otaczany był on czcią szczególnie za jego ściągające działanie. Stosowano go najczęściej mieszając z siemieniem lnianym na opuchlizny czy rany powstałe po uderzeniach i siniaki. W Europie uznawano oczar za doskonały środek na oparzenia, opuchlizny i krwawienia. Badania naukowe potwierdziły wskazania medycyny ludowej. Obecnie oczar uznaje się za silny środek o działaniu ściągającym, przeciwkrwotocznym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym.Do użytku zewnętrznego przygotowuje się okłady, kompresy, maści. Mają one zastosowanie w stłuczeniach, obrzękach, krwiakach, oparzeniach, ukąszeniach, krwawieniach z nosa, żylakach nóg.
Preparaty oczarowe łagodzą ból, przyśpieszają gojenie oraz zapobiegają infekcjom.

W kosmetyce silne działanie ściągające oczaru wykorzystano przede wszystkim do pielęgnacji ceryzanieczyszczonej o zatkanych porach czyli tłustej, trądzikowej, jest nawet specjalny żel z oczarem o nazwie Trioxil.
Dużym powodzeniem w kosmetyce cieszy się również woda oczarowa. Powstaje ona w wyniku destylacji z parą wodną świeżych, młodych gałązek i listków oczaru.
Woda oczarowa stanowi składnik kosmetyków przeznaczonych dla cery tłustej, ale również do cery wrażliwej, z rumieniem, z tendencją do popękanych naczynek.
Bardzo często oczar wirginijski jest też składnikiem  balsamów ujędrniających,antycellulitowych,ponieważ świetnie wpływa na krążenie krwi.

Podsumowując:
Wyciąg z oczaru wirginijskiego stosowany jest w kosmetykach ze względu na to iż:
-świetnie wpływa na krążenie krwi – dzięki zawartym w wyciągu flawonoidom wzmacnia i chroni ściany naczyń krwionośnych, uszczelnia je, wzmacnia,zmniejsza ich kruchość, doskonały w preparatach do cery wrażliwej i z popękanymi naczynkami, należy ćszuka go w preparatach antycellulitowych/ujędrniających
-działa antybakteryjnie – przeciwzapalnie, świetny do cery tłustej,trądzikowej z rozszerzonymi porami i łojotokiem, ściąga pory,
-działa antyoksydacyjnie – taniny, flawonoidy wykazują działanie antyutleniające – przeciwrodnikowe
-pomaga likwidować opuchliznę,obkurcza sińce gdyż zawiera garbniki, które mają silne właściwości ściągające, jest nawet żel kojący o nazwie Siniak- właśnie z oczarem
-przyspiesza gojenie ran np. po ukąszeniu

WODA OCZAROWA
Hydrolat oczarowy,wydaje się zwykłą bezbarwną cieczą,ale tylko na pozór:-)Dzisiaj napiszę kilka słów na temat Aromatycznej wody oczarowej Fitomed.Hydrolat oczarowy stosuję od dawna:-)

Producent pisze:
Ma swoisty mocno ziołowy zapach. Jest produktem destylacji liści lub kory drzewa oczarowego z parą wodną. Oczar jest nazywany także meksykańskim drzewem magicznym, a jego działanie od dawna jest w kosmetyce cenione. Nikt kto regularnie używa wody oczarowej nie zaprzeczy temu. Woda oczarowa jest znakomitym środkiem do odświeżania i nawilżania skóry tłustej z rozszerzonymi porami oraz wrażliwej. Łagodnie ściąga pory, tonizuje oraz posiada właściwości przeciwzapalne. Z wyglądu jest zwykłą bezbarwną cieczą. Podczas kontaktu ze skórą ma jedwabisty połysk. Zalecana jest bez rozcieńczania.

Moja opinia:
Tak jak pisałam, ta niepozorna przezroczysta ciecz,to hydrolat oczarowy,który nie jest sobie taką zwykłą wodą. Nie piszę tu, że działa cuda,bo nie jest to eliksir,ale swoje zadanie spełnia bardzo dobrze.Do czego Nam posłuży? Przedewszystkim do odświeżenia cery,spisuje się w tej kwestii bardzo dobrze, jest bardzo łagodnym płynem,który spełnia rolę toniku.Tonik powinno się stosować,po każdym umyciu twarzy. Ten hydrolat jako,że zawiera wyciąg z oczaru doskonale nadaje się do pielęgnacji cery tłustej z rozszerzonymi porami,będzie działał przeciwzapalnie i zauważymy delikatne ściągnięcie porów. Nadaje się także przede wszystkim dla skóry wrażliwej,naczynkowej,gdyż łagodzi wszelkie zaczerwienienia,wycisza skórę.
Ma przyjemny ziołowy zapach,mi bardzo odpowiada.Jeżeli szukacie łagodnego toniku,to ten hydrolat spełni Wasze oczekiwania,napewno nie wyrządzi skórze krzywdy,bo jest bardzo łagodny.

Opakowanie po hydrolacie wykorzystam na inne cele,bo jest z wygodnym dozownikiem.Bardzo lubię tym hydrolatem przecierać twarz w ciągu dnia kiedy moja skóra odpoczywa od makijażu,właśnie, można też przelać go do pojemnika ze spryskiwaczem i spryskać twarz w celu utrwalenia makijażu.Jedyny minus to jego dostępność,cena nie jest duża,ale mógłby mieć większe opakowanie,choć jest wydajny,bo przecież przecieramy twarz wacikiem,a nie wylewamy go strumieniami;-)
Możemy również go dodawać do innych kosmetyków, np. do sporządzania maseczek,do rozrabiania glinek.
Bardzo fajny produkt.Nie wysusza,nie uczula,nie podrażnia.

Podsumowując:
Plusy: wydajny,łagodny bez alkoholu( dla cery tłustej,dla wrażliwców)świetny jako tonik,odświeża twarz,działa przeciwzapalnie,łagodzi zaczerwienienia,przyjemny ziołowy zapach(choć zależy co kto lubi)
Nie wysusza,nie uczula,nie podrażnia.
Minusy: dostępność

/autor:Basia 8212
źródło: basia8212.blogspot.com/
/przygotowała: nika_blue/
About these ads

One thought on “… oczar wirginijski … wykorzystanie w kosmetyce …

  1. Pingback: Zimowe pączki i kolorowe kwiaty oczarów | kolorydnia.pl

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s