… coś na poprawę pamięci – po królewsku …

Coś na poprawę pamięci - po królewsku

Na obiadach czwartkowych, które organizował król Stanisław August Poniatowski, spotykał się ówczesny światek artystyczny. Można było podyskutować na różne tematy, a także poznać twórców i ich dzieła. Przy herbatce miło upływał czas. A herbatki króla Stasia były oryginalne, kusiły smakiem i aromatem. Zaproszeni goście nie ukrywali radości, gdy do stołu w pięknej, chińskiej porcelanie podawano herbatkę królewską. Była nie tylko pyszna, bowiem do podniesienia jej walorów smakowych dodawano soku winogronowego, ale również zdrowa. Ceniono ją także z tego względu, że czyniła umysł chętnym do pracy, orzeźwiała go, ostrzyła dowcip, sprawiała również, że zgromadzeni stawali się bardziej szczerzy i otwarci, dzięki temu panowała prawie rodzinna atmosfera.

Taką herbatkę można podawać również teraz i nie tylko w kawiarenkach artystycznych, ale także w gronie rodzinnym, by dawała poczucie bezpieczeństwa oraz czyniła nas mądrymi i odpowiedzialnymi. Warto popijać ją też w pracy, by umysł pracował po królewsku, nosić w termosie do szkoły czy na uczelnię, by poprawić pracę mózgu.

Herbatkę królewską sporządza się z następujących ziół:

Liść maliny – 50 g

Kwiat i owoc róży – 50 g

Kwiat akacji (robini akacjowej) – 50 g

Kwiat lipy – 50 g

Liść jeżyny – 50 g

Do tej herbatki można dodać suszone maliny czy też suszone skórki jabłek, owoc bzu czarnego. Łyżkę stołową starannie wymieszanych ziół zalać szklanką wrzącej wody, parzyć 15 minut pod przykryciem, przecedzić. Herbatkę pić ciepłą. Po królewsku można dodać soku winogronowego.

 

/autor:Stefania Korżawska

źródło: naturaity.pl/

 

 

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s