… cynamon i miód … panaceum na prawie wszystko …

Czy wiecie, że osoby z chorobami stawów wypijający rano i wieczorem kubek ciepłej wody z dwiema łyżeczkami miodu i jedną łyżeczką sproszkowanego cynamonu odczuwają wyraźną poprawę stanu swojego zdrowia?

Bardzo efektywny w działaniu jest również sam miód z cynamonem zjadany przed śniadaniem – jedną łyżeczkę miodu mieszamy z pół łyżeczką cynamonu. Rezultaty są odczuwane już po pierwszym tygodniu terapii.


Miód i jego cudowne właściwości są znane od wieków, a w połączeniu z cynamonem daje nie tylko wspaniałe walory smakowe; przede wszystkim zbawiennie działa na nasz organizm i wpływa na nasze zdrowie.
Wzmiankę o drzewie cynamonowca znaleziono w chińskiej księdze zielarskiej chińskiego cesarza Shen Nonga sprzed – bagatela – 2700 lat.
Równie wiekowe są papirusy z III tysiąclecia p.n.e. oraz tabliczki sumeryjskie z około 2200 roku p.n.e., które wymieniają tę roślinę. Wzmianki o cynamonie znajdujemy także w Biblii, gdzie cinnamon lub cynamon z Cejlonu symbolizuje balsamiczną łagodność mądrości. Najprawdopodobniej ,jest to najstarsza i najbardziej popularna przyprawa, jaką zna świat.


Ojczyzną drzewa cynamonowego jest wyspa Cejlon, skąd stosunkowo późno jego uprawę przeniesiono w inne rejony globu. Drzewo to można spotkać w Indiach, Sri Lance, Indonezji, Brazylii, Wietnamie i Egipcie.

Marco Polo biorąc udział w odkrywczych wyprawach w swoich opisach z nich twierdził, że poznał roślinę , która stanowi główne źródło boskiej przyprawy. Jego informacje nie były precyzyjne, ponieważ chodziło wówczas o wielką stawkę –potęgę i monopol Republiki Weneckiej; opisywał cynamon, jako cynamon chiński, czyli kasję z Tybetu: „Kraj rodzi wielką mnogość cynamonu”.
W Indiach cynamon używany był w dużych ilościach niemal od zawsze. Grecy i Rzymianie zaczęli go stosować jako przyprawę kuchenną dopiero około III–IV wieku n.e. Wcześniej doceniali przede wszystkim jego zalety jako środka wzmacniającego i afrodyzjaku. W Państwie Środka kasja miała zapewniać nieśmiertelność. Taoiści uważali go za pokarm bogów, ambrozję. Potłuczona na miazgę kora drzewa cynamonowego wchodziła w skład eliksiru nadającego ciału boski złotożółty kolor oraz siłę, Yang. W odległych nam czasach cynamon pełnił rolę afrodyzjaku; wierzono też, że zapewni nieśmiertelność a nawet był uważany za pokarm bogów.

Kawałek cynamonu traktowany był jako talizman; jeśli noszono go przy sobie – uważano, że odstrasza wszelkie choroby…
Właściwości zapachowe czyniły z niego także pachnidło, jak tego dowodzi zdanie wypowiedziane przez wyuzdaną kobietę z biblijnej Księgi Przysłów (VII, 7): „Skropiłam posłanie mirrą, aloesem, cynamonem”. W starożytności, a później w średniowieczu oleje i maści cynamonowe służyły w krajach śródziemnomorskich jako środki odkażające.

Święta Hildegarda doradzała w swoim dziele Physica z XII wieku: „chorym dotkniętym paraliżem, podagrą lub gorączką, dekokt z wina z cynamonem, a tym, których głowa jest tak ciężka i osłabiona, że nie mogą wydychać powietrza przez nozdrza, przyjmować cynamon od czasu do czasu z kęsem chleba albo też po prostu zlizywać go z zagłębienia dłoni”.
Stosowano go do pobudzenia, przy bólach miesiączkowych, jako preparat rozgrzewający.
Współcześnie cynamon jest popularną przyprawą kuchenną, którą otrzymuje się głównie z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach: sproszkowany lub w małych, zwiniętych w rulonik kawałkach; jest rdzawego koloru i dzięki zawartemu w nim olejkowi cynamonowemu ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak oraz silny aromat.


Kora cynamonu ma dużo chromu, który wchodzi w skład tzw. czynnika tolerancji glukozy niezbędnego dla prawidłowego metabolizmu glukozy, oraz odgrywa rolę w przemianach białek i lipidów ( m.in. pomocny w odchudzaniu).
Cynamon zawiera substancje, które uwrażliwiają tkanki na insulinę, pomagają regulować gospodarkę węglowodanową w organizmie. 

Ponadto sprzyja pozbywaniu się z organizmu nadmiaru tłuszczu; aby osiągnąć pożądany efekt, trzeba dodawać do potraw pół łyżeczki tej przyprawy dziennie. Można nie tylko doprawiać cynamonem kompoty, ciasta, desery, sałatki owocowe, ale też potrawy mięsne, drobiowe i rybne, zwłaszcza kuchni orientalnej.
Zawiera dużo manganu, żelaza, błonnika i wapnia. Ma właściwości obniżające cholesterol (podobnie jak imbir). Wspomaga leczenia cukrzycy i silnie hamuje rozwój infekcji drożdżaków. Niektóre badania wskazują, ze zmniejsza tępo rozprzestrzeniania się komórek rakowych, a miód z cynamonem przynosi poprawę przy bólach stawów. Cynamon poprawia pamięć, hamuje rozwój bakterii. Jest niezastąpiony w walce z trądzikiem, skutecznie zwalczając wypryski skóry. Ostatnie badania zdają się wskazywać, że w dużym stopniu zapobiega chorobie alzheimera. Przyprawa ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom . Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.

Cynamon można kupić nie tylko jako przyprawa sproszkowana, czy w postaci lasek ale i w kapsułkach do łykania.
Cynamon przyjmowany doustnie pozytywnie oddziałuje przede wszystkim na układ trawienny, wzmacniając żołądek, korzystnie wpływa na poprawę apetytu i przyspiesza proces trawienia. Skutkuje też jako łagodnie działający środek pomocniczy przy niestrawności, a także przy lekkim zatruciu pokarmowym.

Ciekawostka – pół łyżeczki cynamonu dosypane do kawy lub herbaty z fusami, skleja je i zapobiega efektowi fusów na zębach.

UWAGA: Cynamonu nie powinny używać osoby z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego i skłonnościami do krwotoków. Ograniczyć cynamon w swojej diecie powinny też kobiety ciężarne – bo nadmiar może doprowadzić do przedwczesnego porodu. Także osoby uczulone na cynamon powinny unikać go w postaci naturalnej oraz w preparatach.
Osoby zażywające leki na cukrzycę lub leki, które wpływają na poziom glukozy we krwi czy insuliny, nie powinni stosować cynamonu w ramach tzw. „ samo leczenia się „ , chyba że są one pod kontrolą lekarza, który na to zezwoli.

Dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy naczynie z miodem wkładali faraonom do grobowca.

Ten słodki nektar od zawsze ceniony był też przez nasze babcie, które słusznie wykorzystywały właściwości miodu w leczeniu różnych chorób.
Miód jest źródłem mikroelementów, takich jak wapń, potas, cynk i magnez. Wpływa dobroczynnie na nasze zdrowie i naszą urodę. Poprawia odporność organizmu i działa antybakteryjnie.
Miód pomaga zapobiegać biegunkom , łagodzi bóle mięśni i zwiększa zdolność koncentracji. Można go także dodawać do herbaty oraz ciast. Miód może być stosowany bez skutków ubocznych przy każdego rodzaju chorobie. Naukowcy twierdzą, że chociaż miód ma słodki smak, to jeśli jest przyjmowany we właściwej dawce jako lekarstwo, nie zaszkodzi on pacjentom cierpiącym na cukrzycę. Jest wytwarzany w większości krajów na świecie. Jest zalecany przy przeziębieniach, ale może pomóc także w problemach z przewodem pokarmowym. Miód nie fermentuje, ani nie wywołuje bólu brzucha, ponieważ zawiera mało sacharozy. Miód reguluje pracę wątroby, nerek i przewodu moczowego. Miód gryczany dobroczynnie wpływa na drogi oddechowe i układ krwionośny; wzmaga apetyt, jest stosowany przy anemii, jest zalecany osobom z chorobami serca; wygładza skórę, regeneruje ją, odżywia i łagodzi stany zapalne. Można go nie tylko jeść, ale też dodawać do maseczek i peelingów. Miód ma właściwości antybakteryjne, dlatego może pomóc w walce z trądzikiem.

Warto pamiętać, ze lecznicze właściwości miodu (podobnie jak i witamina c z cytryny) mogą ulec zniszczeniu, jeśli dodamy go do bardzo gorącej herbaty.Dlatego też, nie dodajemy go zaraz po zalaniu herbaty wrzątkiem, ale po chwili, kiedy temperatura płynu nieco się zmniejszy.

Picie ciepłej herbaty z miodem jest najpopularniejszym sposobem aplikacji tego produktu – aczkolwiek, może być on równie dobrze spożywany na kanapce lub razem z musli i mlekiem.
Badania prowadzone przez naukowców wykazały, że mieszanina miodu i cynamonu korzystnie działa w przypadku chorób serca, zakażenia dróg moczowych, niestrawności, przeziębień, różnego rodzaju wyprysków, wypadania włosów. Korzyści lecznicze miodu znane są od bardzo dawna; świetne efekty daje połączenie z różnymi ziołami. Regularne stosowanie miodu i cynamonu zwiększa energię witalną, daje poczucie zadowolenia i spokoju.

Cytując kanadyjskie pismo Weekly World News ( z 17 stycznia 1995 r.) podam Państwu listę schorzeń wraz z krótkimi „ instrukcjami „ co i jak można leczyć miodem i cynamonem według badań przeprowadzonych przez naukowców z krajów zachodnich.

Choroby serca
Z miodu i cynamonu zrób pastę, nałóż na chleb zamiast dżemu i jedz codziennie na śniadanie. Obniża ona cholesterol i chroni przed atakiem serca. Również osoby po zawale przy codziennym jedzeniu miodu z cynamonem są chronione przed kolejnym zawałem. Regularne stosowanie łagodzi zadyszkę oraz wzmacnia uderzenia serca. Wiele domów opieki w Ameryce i Kanadzie leczyło z powodzeniem pacjentów i według nich, wraz z wiekiem arterie i żyły tracą elastyczność i zatykają się. Miód i cynamon uaktywnia arterie i żyły.

Zapalenie stawów
Osoby cierpiące na zapalenie stawów mogą; przyjmować codziennie rano i wieczorem szklankę; cieplej wody z 2 łyżkami miodu i 1 łyżeczką cynamonu. Przyjmując je regularnie nawet chroniczne zapalenie stawów może być wyleczone. Ostatnie badania przeprowadzone przez Copenhagen University podają, że u pacjentów, którym podawano mieszankę: 1 łyżeczka miodu i pół łyżeczki cynamonu przed śniadaniem w przeciągu tygodnia spośród 200 pacjentów u 73 z nich zniknął ból, a w przeciągu miesiąca prawie wszyscy pacjenci, którzy nie mogli chodzić lub poruszać się ze względu na zapalenie stawów zaczęli chodzić bez oznak bólu.

Ból zęba.
Zrób pastę z jednej łyżeczki cynamonu i 5 łyżeczek miodu. Przyłóż do bolącego zęba. Ból powinien ustąpić po 15-20 minutach.

Infekcje pęcherza
Rozpuść 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczkę miodu w szklance letniej wody i wypij. Taka mieszanka niszczy drobnoustroje pęcherza.

Cholesterol
2 łyżeczki miodu i 3 łyżeczki cynamonu wymieszane z 1 szklanką wody,
podane pacjentom z podwyższonym cholesterolem obniżają poziom cholesterolu we krwi o 10% w ciągu 2 godzin.

Przeziębienie
Osoby cierpiące na przeziębienie o różnym nasileniu powinny przyjmować codziennie przez 3 dni 1 łyżeczkę letniego miodu z 1/2 łyżki cynamonu. Wyleczy on większość chronicznego kaszlu, przeziębienia oraz przeczyści zatoki.

Rozstrój żołądka
Miód i cynamon łagodzą ból brzucha oraz usuwają wrzody żołądka.

Wzdęcia
Jak podają; badania przeprowadzone w Indiach i Japonii miód przyjmowany wraz z cynamonem łagodzi wzdęcia.

Układ odpornościowy
Codzienne przyjmowanie miodu i cynamonu wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed bakteriami i wirusami. Naukowcy podają, ze miód zawiera dużo witamin oraz żelaza. Regularne stosowanie miodu wzmacnia białe krwinki do walki z bakteriami i chorobami wirusowymi.

Niestrawność
2 łyżeczki miodu posypane cynamonem przed jedzeniem obniżają kwasowość i ułatwiają trawienie ciężko strawnych potraw.

Grypa
Naukowcy z Hiszpanii dowiedli, że miód zawiera pewien naturalny składnik, który zabija drobnoustroje grypy i chroni przed tą chorobą.

Długowieczność
Regularne picie herbaty z miodem i cynamonem zatrzymuje zniszczenia organizmu spowodowane procesem starzenia. Weź 4 łyżki miodu, 1 łyżkę cynamonu i 3 szklanki wody, wszystko razem zagotuj. Pij 1/2 łyżki szklanki, 3-4 razy dziennie. Dzięki temu twoja skora będzie świeża, a proces starzenia zatrzymany. Również długość życia wydłuża się, a stulatek czuje się prawie jak dwudziestolatek.

Piegi
Zrób papkę z 3 łyżeczek miodu i 1 łyżeczki cynamonu. Nałóż ja na piegi przed snem i zmyj następnego dnia rano ciepłą wodą. Codzienne stosowanie przez 2 tygodnie, całkowicie usunie piegi.

Infekcje skórne
Nałóż równomiernie miód i cynamon na chore miejsce. Można leczyć wypryski, grzybice oraz wszystkie rodzaje infekcji skórnych.

Utrata wagi
Pij ugotowany w szklance wody miód i cynamon, codziennie rano pół godziny przed śniadaniem na pusty żołądek i wieczorem przed snem. Przyjmowane regularnie obniżają wagę nawet u bardzo otyłych ludzi. Nie pozwalają na gromadzenie się tłuszczu w organizmie nawet przy wysokokalorycznej diecie.

Nowotwór
Ostatnie badania przeprowadzone w Japonii i Australii wykazały, że udało się wyleczyć zaawansowane stadium raka żołądka i kości. Osoby cierpiące na tego rodzaju nowotwory powinny przyjmować 1 łyżeczkę miodu z 1 łyżeczką cynamonu przez jeden miesiąc trzy razy dziennie.

Zmęczenie
Badania wykazały, że cukier zawarty w miodzie ma działanie dobroczynne, a nie szkodliwe dla organizmu. Starsze osoby, przyjmujące miód i cynamon w takich samych ilościach są bardziej ożywione i sprawniejsze. Dr Milton, autor badania, zaleca pół łyżeczki miodu na szklankę wody i troszkę cynamonu. Codzienne picie po umyciu zębów i po południu ok. 15.00, kiedy obniża się aktywność organizmu, a w ciągu tygodnia odzyskamy witalność.

Nieświeży oddech
Ludzie w Południowej Afryce codziennie rano płuczą gardło taką mieszanką: 1 łyżeczka miodu i cynamonu z ciepłą woda, a ich oddech pozostaje świeży przez cały dzień.

Uwaga na kumarynę!
Kumaryna to substancja chemiczna o zapachu świeżego siana. Występuje naturalnie w niektórych roślinach, a szczególnie w cynamonie gatunku kasja. Jest on tańszy i uznawany za gorszy od cynamonu cejlońskiego, w którym znajduje się znacznie mniej kumaryny.
Kumaryna ma działanie rozkurczowe i przeciw obrzękowe, ale ze względu na jej toksyczne właściwości nie stosuje się jej w medycynie, gdyż może wywołać marskość lub raka wątroby. Tylko w niewielkich ilościach wykorzystuje się ją w niektórych gałęziach przemysłu; ( związek ten występuje również w innych roślinach, takich jak seler, rumianek, koniczyna słodka i pietruszka)
Ze z zwiększoną ostrożnością powinny zatem wykazać się osoby używające samego cynamonu bądź spożywające herbatę, desery czy płatki śniadaniowe mające w swym składzie wspomnianą przyprawę. Zgodnie z unijnym prawem, obowiązującym również w Polsce, w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny wynosi 2 mg/kg produktu.

Na koniec miodowo – cynamonowych ciekawostek chciałam Państwu zaproponować kilka małych porad i przepisów:

Jak przygotować cynamonową kąpiel?
Podgrzej dwie szklanki mleka, pół szklanki oliwy i połącz z dwiema łyżkami cynamonu. Całość wlej do wanny z gorącą wodą.

Na cellulit- przygotuj peeling cynamonowy.
Zmieszaj jogurt naturalny z dwiema łyżkami oliwy, szklanką cukru i dwiema łyżkami cynamonu. Przy użyciu rękawicy do masażu wcieraj mieszankę w ciało, a następnie spłucz pod bieżącą wodą.

Na włosy- cynamon pobudza cebulki.
Połącz łyżkę ciepłej oliwy, łyżkę miodu i łyżeczkę cynamonu. Natrzyj włosy gotową mieszanką, owiń głowę folią i pozostaw na ok. 15 minut, następnie spłucz używając szamponu. Jako że oliwę może być trudno domyć polecam miksturę robić w weekend i dwa razy umyć szamponem – najlepiej takim dla dzieci. Dobry jest też olejek cynamonowy, który zamiast cynamonu sproszkowanego można dodać do kąpieli ( nie więcej jak 15 kropli na wannę wody). Wygładza skórę, pięknie pachnie, odpręża, działa rozgrzewająco – nie ma nic lepszego na zmarznięte stopy.

UWAGA! Nie wolno przesadzać z olejkiem cynamonowym i NIE WOLNO stosować go bezpośrednio na skórę, bo można sobie zrobić krzywdę. Olejek taki okropnie piecze, można dostać uczulenia i podrażnić naskórek.

Marchewka w miodzie i cynamonie
SKŁADNIKI:
pół kilo marchewki , sok z połowy cytryny, łyżka miodu, cynamon do smaku, łyżka masła
Marchewkę oskrobać i gotować ok. 10 minut, tak, aby była miękka, lecz nie rozgotowana, ponieważ trzeba przełożyć ją na patelnię. Następnie rozpuścić na patelni łyżeczkę masła, wrzucić marchewki, dodać łyżkę miodu, sok z cytryny i cynamon. Wszystko wymieszać i doprawić cynamonem do smaku.

Grzaniec z miodu pitnego

SKŁADNIKI:
1,5 l miodu pitnego półtoraka lub dwójniaka, 300 g miodu lipowego, goździki ok. 0,6 – 0,7 g , suszone owoce jałowca – 5-10 szt. , cynamon – 1 łyżeczka, gałka muszkatołowa ok. – 1 łyżeczka, imbir ok. 0,6 – 0,7 g , laska wanilii ok. 0,4 – 0,6 g , pieprz czarny ok. 0,14g
Przyprawy należy utłuc w moździerzu. Dodawać z umiarem, ponieważ możemy całkowicie utracić smak gorącego miodu i będziemy pić najzwyklejszy kordiał korzenny. Miód pitny podgrzać do temp. 50-55 C, dodać miód, wymieszać, dodać przyprawy i utrzymywać pod przykryciem w temp. ok. 55 C przez 5- 7 min. Pić gorący w glinianych lub porcelanowych naczyniach, które dłużej utrzymują ciepło. Do podgrzewania miodu możemy również używać specjalnych podgrzewaczy.

Nalewka jarzębinowa na miodzie
SKŁADNIKI:
30 dag owoców jarzębiny, 3/4 l czystej wódki, syrop z pół szklanki cukru, 1-2 łyżki miodu (najlepiej lipowego) oraz 1/2 szklanki wody
Nalewkę lepiej jest nastawić po pierwszych przymrozkach – wtedy owoce jarzębiny tracą cierpkość i gorycz. Opłukujemy je, wsypujemy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika ( 180°C ). Po 15 min piekarnik wyłączamy, a owoce zostawiamy na kolejnych 45 min. Ostudzone owoce zalewamy wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na pół roku. Zlewamy płyn, dosładzamy syropem ( miód + woda + cukier ) i odstawiamy na dziesięć dni. Zamiast wódki może być spirytus.

Nalewka z dzikiej róży
SKŁADNIKI:
30 dag owoców dzikiej róży, szklanka cukru, pół szklanki miodu, pigwa, kawałek kory cynamonowej, 3/4 l wódki
Owoce oczyścić z pestek i włosków ; opłukać. Usunąć gniazda nasienne z pigwy i pokroić ją w paski. Wszystko zasypać cukrem i odstawić na dobę. Dodać cynamon, miód, zalać wódką ( lub spirytusem ). Odstawić na cztery tygodnie, potem płyn przefiltrować i zlać do butelek. Nalewka jest gotowa po czterech miesiącach.

Kawa z miodem i cynamonem
SKŁADNIKI:
gorąca kawa, ciepłe (spienione) mleko, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki miodu
sposób przygotowania:
Na spód szklanki wlać dwie łyżki miodu . Następnie zasypać miód łyżeczką cynamonu i delikatnie zalać kawą, mniej więcej do 3/4 poziomu naczynia. Powoli dodawać ciepłe mleko. Jeżeli jest spienione, można też posypać cynamonem mleczną piankę. Przez ścianki szklanki będzie widać idealnie oddzielone warstwy: złocistą, brązową, beżową i białą.

 

 

 

/autor:Ilona Sobik

źródło: bogatyczlowiek.eu/

/przygotowała: nika_blue/

About these ads

11 thoughts on “… cynamon i miód … panaceum na prawie wszystko …

  1. Przepisy sa świetne ina pewno skorzystam ale mam pytanie .Przepis na przeziębienie jest niezrozumialy …Co dzień przez 3dni 1 łyżeczke letniego miodu [co znaczy letni miód ] z 1/2 dalej jest zdjecie cynamonu na druku idalej łyżki cynamonu bardzo proszę o kompletny przepis pozdrawiam.

  2. Wszystko to bardzo ciekawe i optymistyczne, ale obawiam się że ostatnie badanie o czym sporo pisano, wykazały że spożywanie częste cynamonu w dawkach większych niż 1/6 łyżeczki dziennie (dla dorosłej osoby) mogą zabić wątrobę..

  3. Lepiej uwazac z ta kuracja. Ja chcialam sprawdzic, zjadlam na czczo pol lyzeczki miodu z cynamonem i mi zaszkodziło… dostałam bólu żołądka i biegunke. Więc nie dla mnie :-(

    • Od tygodnia robię sobie miodek z cynamonem (2łyżki miodu +1 cynamonu) i nie mam żadnych problemów z żołądkiem ale też nie widzę różnicy – może trochę z krótko na rezultaty …?

  4. Warto pamiętać, ze lecznicze właściwości miodu (podobnie jak i witamina c z cytryny) mogą ulec zniszczeniu, jeśli dodamy go do bardzo gorącej herbaty.Dlatego też, nie dodajemy go zaraz po zalaniu herbaty wrzątkiem, ale po chwili, kiedy temperatura płynu nieco się zmniejszy. A potem…….Utrata wagi…
    Pij ugotowany w szklance wody miód i cynamon…i tu nie traci swoich właściwości?

  5. Pingback: Miód i cynamon panaceum na prawie wszystko… | Miody Dolnego Powiśla – Zielona Pasieka

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s