Soki owocowe,soki warzywne.

SOK WINOGRONOWY
Zawiera takie witaminy jak A, B, C, D, E, PP bogaty jest również w składniki mineralne: potas, wapń, żelazo, mangan, fosfor, magnez, cynk, miedź, bor. W swoim składzie posiada również kwasy Takie jak: mrówkowy, cytrynowy, jabłkowy i winowy.
Właściwości soku winogronowego:
– Wzmacnia organizm,
– Posiada właściwości przeczyszczające, bakteriobójcze, napotne, moczopędne,
– Obniża cholesterol,
– Obniża ciśnienie krwi,
– Korzystnie wpływają na cerę,
– Nawadnia organizm,
– Pobudzają pracę wątroby,
– Poprawia pamięć,
– Oczyszcza krew,
SOK POMARAŃCZOWY
Posiada w swoim składzie witaminy A, B, C, E, PP, zawiera następujące składniki mineralne: wapń, błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, cynk, żelazo zawiera również kwas foliowy, błonnik i pektyny.
Właściwości soku pomarańczowego:
– Zapobiega chorobom serca,
– Poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych,
– Zapobiega formowaniu się komórek nowotworowych,
– Chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
– Obniża zły cholesterol,
– Obniża gorączkę,
– Zapobiega zaparciom,
– Przeciwdziała wchłanianiu toksyn,
– Działa bakteriobójczo i antywirusowo.
SOK JABŁKOWY
Są bogate w witaminę B, C, błonnik, potas, magnez, wapń, żelazo, kwas foliowy, cynk,
Właściwości soku jabłkowego:
– Obniża poziom cholesterolu,
– Pomaga w usuwaniu toksyn i metali z organizmu,
– Zmniejsza ryzyko udaru, nowotworu płuc, prostaty,
– Wspomaga trawienie,
– Zapobiega zaparciom,
– Przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry,
– Działa moczopędnie,
– Wzmacnia układ nerwowy,
– Posiada właściwości odchudzające,
– Wspomaga odporność organizmu,
SOK CYTRYNOWY
Posiadają najwięcej witaminy C w śród owoców cytrusowych. Zawierają  witaminy z grupy A, B1, B2, B3, B6, E, błonnik, kwas foliowy, wapń, potas, miedź, żelazo, jod, sód.
Właściwości soku cytrynowego:
– Oczyszcza organizm z soli i śluzu,
– Obniża cholesterol i ciśnienie krwi,
– Posiada właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antybakteryjne,
– Opóźnia procesy starzenia skóry,
– Wzmacnia odporność organizmu,
– Działa wzmacniająco na wątrobę i trzustkę,
– Zmniejsza powstawanie żylaków i pękających naczynek,
Sami widzicie, że picie soków owocowych to samo zdrowie. Regularne ich stosowanie uchroni Was przed różnego rodzajami chorobami i zapewni Wam zdrowie i piękny, młody wygląd. Pamiętajcie, że soki najlepiej pić od razu po przygotowaniu.
Kilka słów zanim zaczniesz pić soczki:
  • Soki warzywne powinno się pić małymi łyczkami, mieszając je w ustach ze śliną,
  • Należy je przyjmować minimum 30 minut przed posiłkiem,
  • Minimalna ilość soku wypijana w ciągu dnia to 0,5 litra,
  • Najlepiej wypijać sok zaraz po wyciśnięciu.
SOK POMIDOROWY
Jest bogaty w żelazo, potas, magnez, fosfor, sód, wapń, miedź, cynk, mangan, kobalt, fluor, chlor, karoten, witaminy A, B1, B2, B6, C, D, E, K, PP. Zawiera kwasy takie jak: foliowy, szczawiowy, pantotenowy.
Właściwości picia soku pomidorowego:
– Poprawia pracę serca,
– Hamuje procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach,
– Poprawia przemianę materii,
– Posiada właściwości antynowotworowe, dzięki zawartości likopenu,
– Chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych,
– Wzmacnia nerw wzrokowy,
– Chroni przed przedwczesnym starzeniem się,
– Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
– Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu i mięśni,
– Obniża zawartość cholesterolu we krwi,
– Wzmacnia system odpornościowy.
SOK MARHEWKOWY
Zawiera między innymi  takie witaminy jak: A, B1,B2, B3, B6, B12, C, PP, E, K, kwas foliowy.
Właściwości picia soku z marchwi:
– Poprawia stan i  koloryt skóry,
– Wzmacnia odporność organizmu,
– Poprawia strukturę włosów, zębów, paznokci,
– Pozytywnie wpływa na wzrok,
– Likwiduje wrzody dwunastnicy i żołądka,
– Obniża ciśnienie krwi,
– Poprawia wydolność fizyczną,
– Oczyszcza organizm z toksyn.
SOK Z BURAKA
Ten sok to skarbnica witamin. Buraki zawierają między innymi potas, wapń, żelazo, magnez, kobalt, witaminy A, C, B1, kwas foliowy.
Właściwości picia soku z buraków:
– Wstrzymuje następowanie menstruacji,
– Likwiduje choroby układu pokarmowego, krążenia,
– Wzmacnia odporność,
– Leczy zaparcia i wzdęcia,
– Leczy anemię,
– Rozpuszcza kamienie w wątrobie i w nerkach.
Sok z buraków należy pic 2-3 godziny po przyrządzeniu
SOK Z SELERA
To warzywo o właściwościach zdrowotnych. Zawiera takie witaminy jak: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP.
Właściwości picia soku z selera:
– Działa moczopędnie,
– Przedłuża młodość,
– Oczyszcza krew,
– Poprawia przemianę materii,
– Działa przeciwbólowo,
– Poprawia wygląd cery i włosów,
– Działa korzystnie na pracę nerek i woreczka żółciowego,
– Działa uspokajająco,
– Poprawia trawienie,
– Zapobiega zaparciom.
SOK Z DYNI
Zawiera on witaminę A, B, B1, B2, C, E, PP, składniki mineralne takie jak miedź, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, zawiera również błonnik
Właściwości picia soku z dyni:
– Działa przeciwgorączkowo,
– Posiada właściwości moczopędne,
– Reguluje gospodarkę wodną,
– Wzmacnia wątrobę,
– Działa uspokajająco na układ nerwowy,
– Wypłukuje z organizmu zbędne produkty przemiany materii,
– Działa odchudzająco.
/źródło:odrobinkazdrowia.pl/
About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s